Emma Yrttimaa

Repgrimma

Publicerad 2014-01-24 18:37:00 i Åsiktsinlägg,

"För att repgrimman skall fylla sin funktion, vara bekväm för hästen att ha på sig och inte göra illa hästen är det viktigt att den sitter korrekt. Att beskriva exakt hur en repgrimma skall sitta utan att visa är i princip omöjligt eftersom att hästarnas huvuden ser olika ut.
Det som är viktigt är att knutarna inte ligger mot hästens mjukdelar. Man kan säga att knutarna skall sitta strax nedanför och strax ovanför hästens ganascher.


Väldigt viktigt är det att grimman inte sitter för långt ner på hästens nosrygg. Nosryggen är skör och sitter den för långt ner kan den lätt gå av vid ett kraftigt ryck. Knutarna skall vara reglerbara så att du kan få dem att sitta rätt på just din häst och repen skall inte vara töjbara!"
Källa

 Här på bilden sitter grimman rätt, men har slarvat med knuten.


För mig är repgrimman ett redskap för att tydligare kunna visa hästen vad jag vill. Jag kan med en enkel skakning på ledrepet då be min häst att backa, vilket är i princip omöjligt med en vanlig grimma.
Jag använder repgrimma på Sigurd vid tillfällen där jag vet att han kan bli stark, sluta lyssna mm. Exempelvis när han blir duschad, när vi går promenader och när vi skrittar barbacka.

 Ute på sommarpromenad.


Det som jag märker att många inte vet, är HUR en repgrimma SKA sitta. Dem köper förstora, försmå eller helt enkelt inte har en aning om hur en sådan grimma ska sitta.
Jag har själv varit i den situationen och har testat och läst mig fram till hur den ska sitta.
Ser många som sätter grimman alldeles för löst. Något som gör att grimman inte kan inverka helt rätt.

Många sätter sin repgrimma på ganachen eller bakom. Jag tycker att funktionen blir MYCKET tydligare om man sätter den bakom, tycker mest att grimman glider runt annars.

 


Något som jag anser är helt fel, det är att rida med repgrimma, just för att det är bettlöst. Det finns SÅHÄR många olika alternativ för att rida bettlöst, så att man kan undvika att rida i en repgrimma som ska vara en arbetsgrimma, gjord att jobbas från marken.

En kapson exempelvis, går utmärkt att rida i. Trots att många säger att longerkapsonerna inte är något att rida i, så hävdar jag att det absolut går att göra.

 
Vill man ändå rida med repgrimma så är det bättre att göra en crossunder istället för att sätta tyglarna som exempelvis dem visar på Hööks ridrepgrimma. FEL FEL FEL inverkan.
 
Använder du repgrimma, varför? Vad använder du den till?
 

Kommentarer

Postat av: Rebecka Karlsson-lod

Publicerad 2014-01-24 19:26:25

Jag använer repgrimma dagligen. Vid nästan all hantering och det funkar fantastisk för mig och min häst. Den är super att långera i. Skulle inte klara mig utan en repgrimma. Jag gilla de som är hårda :D

Postat av: Mimmi

Publicerad 2014-01-24 23:30:14

Jag använder repgrimma vid longering och lydnads-/markarbetesövningar :)

Postat av: Angelica Karlsson

Publicerad 2014-01-25 20:06:49

Jag använder repgrimma vid trick och NH-träning. Använder även på sommaren när jag vill stå ute och pyssla med Jane. :)

Postat av: Elin Larsson

Publicerad 2014-01-26 22:24:06

Använder repgrimman i utbildningssyfte. Viktigt är att repgrimman är av bra kvalité! En repgrimma från tex. Hööks eller Börjes kan man ha på väggen för när det kommer till arbete med repgrimma är det bara det bästa som är gott nog! Själv använder jag uteslutande SilverTip repgrimmor till mina hästar!

Postat av: Jennie

Publicerad 2014-01-28 21:40:32

Eftersom jag börjat rida mer och mer bettlöst har jag lagt enormt med tid på detta med repgrimmor för att veta hur jag skulle välja till min häst.
Jag fick först tag i en för stor och nu två som var för små har beställt en till och hoppas den ska passa.
Har inte bara läst utan pratar med olika människor om hur dem ska sitta och det finns inte "så ska en repgrimma sitta".
Man kan ha tajtare, lösare, ganaschremmen bakom eller mitt på, man måste själv testa sig fram vad som passar bäst för sig och hästen.
Det som är viktigt är som du skrev att den inte får trycka på mjukdelarna och så får den ju såklart inte sitta så tajt att hösten inte gapa (självklart).

Allt handlar om vad man vill ha ut av repgrimman.
Att rida i en reprimma med tyglarna så som på hööks modell är perfekt om man använder sen rätt och vet hur det fungerar.
I detta läge handlar det enbart om hur man ska använda den, en repgrimma används inte för att ha ett skarpt redskap utan bara vara extra tydligt.
Om du använder ridrepgrimma från hööks och tar ytterst lite i ena tygel kommer knuten på motsatta sida ge en liten lätt signal och hästen kommer förstå att den ska svänga.
Eller så kan man ha den och använda den på det sättet jag gör, lägga tygeln mot halsen och hösten svänger bort från tygeln.
Eftersom min häst tidigare Bara gått med bett inte vet vad det betyder har jag valt just ridrepgrimma med ringar i sidoknutarna just för att kunna lägga till ett ledande "vanligt" tygeltag tills han lärt sig vad jag menar.
Superpraktiskt!

Svar: Okej, när jag rider i repgrimma (om jag gör det) så har jag alltid tyglarna i grimskaftsöglan, för kan dem signalerna från marken så behövs det bara så lite :)
Emma Yrttimaa

Postat av: Jennie

Publicerad 2014-01-28 22:41:57

Precis så ska jag också ha sen :)
Ja alla hästar förstår olika lätt och därför får man använda olika metoder för att dem lätt ska förstå vad människan menar.

Tycker det är lite dåligt att skriva att något är FEL när det används olika och i olika ändamål.
För dig och din häst kanske hööks ridrepgrimma är fel och ger fel inverkan men för någon som rider på ett annat sätt men andra hjälper funkar det kanske utmärkt..
För så länge det inte skadar hästen eller ger obehag är det fritt att använda på sitt eget vis.

Svar: Ja fast jag tycker fortfarande att det är fel :)
Emma Yrttimaa

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma Yrttimaa

Livsstilsblogg som handlar om mig, min sambo och våra djur. Alice - Labrador/Cattledogmix på 2 år, Hästen Sigurd 29år och Staffordshire Bullterriern Doris.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela