Emma Yrttimaa

Varg... Detta heta samtalsämne

Publicerad 2016-02-17 13:47:00 i Åsiktsinlägg,

OBS! OBS! STARKA BILDER KAN FÖREKOMMA I INLÄGGET!
 
 
 
Senast idag delade jag ett inlägg på facebook om en familj i Värmland som fått ändra om hela sitt liv p.g.a vargen. Det är helt sjukt att det ska få vara så. Att man ska behöva begränsa sitt egna liv, på sin egna tomt/gård, bara för att vargen är där.
Sedan jag flyttade upp hit för snart ett år sedan så har jag oroat mig för vargen och har blivit mer och mer mot varg. Detta är inte p.g.a djuren i sig, utan omständigheterna som det planteras ut varg. Det är vargar som flyttas mellan olika revir, vargar som föds upp i fångelskap och sedan släpps ut. VARFÖR??
Varför ska vi ha så otroligt mycket varg? Varför just varg?
Varför är det inte lika "intressant" att plantera ut med björn, järv och lo tillexempel?
I kommunen har vi ett stort vargrevir. Det märks när man håller koll på observationerna om var vargen syns.
 
 
 
Det är bara så otroligt sinnessjukt att det sitter människor och bestämmer att vi inte ska ha skyddsjakt på varg i länet. Det är ett påtagligt problem och jag VÄGRAR gå med på detta...
 
Årsgamla artiklar som speglar detta.
 
 
Jag vill inte att Alice ska falla offer för en varg, bara för att vi unnar oss en skogspromenad där hon får vara lös - men i närheten av mig.
Jag vill inte att mina hästar ska bli skrämda av vargen och bli skadade/påkörda/dödade av konsekvenserna.
Jag vill inte behöva oroa mig för att gå i mörka skogspartier på kvällarna eller i skogen på dagarna.
 
Vargar är otroligt vackra djur och dom SKA få finnas. Men absolut inte i den mängd som finns idag och inte med revir så nära samhällen.
 
Våga Vägra Varg!

Kommentarer

Postat av: Karin Lindblad

Publicerad 2016-02-17 16:04:44

Fast varför har vi större rätt att finnas än vargen? Människan är naturens värsta fiende, vi har i princip utrotat vargen och det är dags att ställa saker till rätta. Vi har tagit deras hem, inte tvärtom. "Lätt för dig att säga som bor i Göteborg". Absolut. Jag är inte i det, men jag tycker inte det ska kosta en annan djurarts liv för att "jag vill kunna ha min hund lös"? Tycker det är ert märkligt argument. Det dödas garanterat fler hundar av bilar än av varg. Finns folk som lever närmare betydligt värre rovdjur än varg. Kanske dags att vi människor får anpassa oss för en gångs skull istället för djuren som alltid får flytta på sig för att människan leker Gud.

Svar: Nä vi har inte större rätt att finnas. Men det finns gränser för oss människor att förhålla oss till också. Vi kan inte gå och göra vad vi vill, vart vi vill.Jag är absolut inte för att utrota vargen helt. Men begränsa antalet till revir där dom kan hålla sig i naturliga fauna - skogen - och inte mitt i byn och strosa omkring i bostadsområden.
Jag kan välja om jag vill utsätta mig och min hund för att gå ut i skogen - men vart går gränsen om nu vargen kommer till mig, in till byn?
Samhället fanns här innan reviret planterades in - vilket betyder att vi inte tagit vargens hem.
Välkommen att leva mitt bland vargarna, så får vi se om du ändrar åsikt.
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-02-17 19:14:43

vargarna är för få därför går.dom på lättare byten. förr kunde dom gå på älgar o rådjur. men dessa vill jägarna ha själv så då har dom minskat vargstammen. och så är det en ond cirkel igång. skall dessutom mycket till att vargen skall attackera den gör.det bara när den känner sig hotad eller rädd. sen kan man undra om det är helt ok med lls hund överhuvudtaget. själv möter jag nog hellre en varg än en lös hund som jag inte känner för vem vet hur den hundägaren uppfistrat hunden. o om vargen attackerar en häst låter rätt otroligt...

Svar: Senast denna veckan fällde vargar i mitt revir en älg.
Om du hellre vill möta en varg än en hund mitt i byn, varsågod.
En hund ska vara så lydig att den kommer om ägaren ropar. Dvs ingen fara för dig.
Och nej, vargen tar inte hästar, men jagar och skrämmer dom.
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Postat av: Helena

Publicerad 2016-02-17 22:27:38

Jag håller helt med dig! Vargen har blivit totalt glorifierad av storstäderna och jag har ingen som helst aning om varför. Antagligen för att de är fina, söta och vackra på bild. För de har med all sannolikhet aldrig träffat en varg i verkligheten. Det finns mycket varg så det där med utrotningshotad är inget argument längre. Inför jakt på varg precis som på alla andra djur, framförallt skyddsjakt! Förstår heller inte hur man ens kan ha en åsikt om vargen om man inte har någon som helst koppling till den eller dess natur.. Är också orolig för våra jakthundar när de springer lösa. Vet inte vad jag hade tagit mig till om något hade hänt dem pga vargen!

Svar: Verkligen! Varg på bild och i djurpark är långt ifrån verkligheten. Fler borde inse det. Skyddsjakt borde vara som med alla andra djur. Blir dom för många på fler plats så ska dom skjutas, inte bara flyttas..
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Postat av: Elin

Publicerad 2016-02-17 22:31:11

Som hundägare och mamma, så kan jag faktiskt förstå rädslan när vargen kommer för nära.. En varg är stor och de jagar dessutom i flock. Nu finns det väääldigt få fall där varg attackerat människor, oftast händer det i fångenskap men det skulle trots den statestiken vara väldigt obehagligt att ha den strykandes på gräsmattan.
Vad gäller min hund skulle jag faktiskt inte våga ha henne lös om vi hade varg i våra skogar. Hundar och vargar må vara släkt men de talar två helt olika språk och en hund har inte en chans mot en varg.

Svar: Här är ju vargen då nära att den promenerar på folks tomter. Vågar inte släppa ut hunden ensam att kvällskissa längre. Nej usch!
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Postat av: Malin

Publicerad 2016-02-17 22:36:48

Jag håller med dig. Jag bor också i Värmland och har hund. Hon får gå lös nästan varje kväll och som tur är är inte vargarna så ofta i närheten. Men man tar alltid en risk och hon har pejl på sig ifall att det skulle hända något. Jag tycker det är modigt av dig att ta upp den här frågan, jag blir alltid så arg när folk har felaktig fakta och bara struntar i befolkningen som bor på landsbygden. När jag bodde i Göteborg brukade jag och min pojkvän leka med tanken att man skulle plantera in varg i Slottskogen, då skulle det nog bli liv.

Svar: Ja vilket liv det skulle bli om det kom varg in i städerna, vilket det ju iofs gjort och dom skjutits direkt - då är det okej?? Men att vi som bor i utkanten av de stora städerna ska acceptera och leva med det. Vi ska behöva skydda oss medan de i storstäderna röstar nej till skyddsjakt...
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Postat av: Karin Lindblad

Publicerad 2016-02-18 07:49:01

Okej, om den finns på era tomter är jag absolut beredd att hålla med om att man inte ska plantera in varg där ni bor på det sättet. Jag uppfattade det som att du inte tyckte de skulle få finnas i skogen. Då kan jag hålla med dig om att det borde finnas en annan lösning!

Svar: I skogen hör dom hemma, där kan jag undvika dom :) men när dom vandrar i bostadsområden så är det fel.
Emma Yrttimaa - A winner is a dreamer who never gives up

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma Yrttimaa

Livsstilsblogg som handlar om mig, min sambo och våra djur. Alice - Labrador/Cattledogmix på 2 år, Hästen Sigurd 29år och Staffordshire Bullterriern Doris.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela